4 august 2017

Irlanda și scriitorii săi

William Butler Yeats:

A Vestal Portrait Of Miss Violet Lindsay 
by Sir Edward John Poynter (sursa: Pinterest)
    
          When you are old

When you are old and grey and full of sleep,
And nodding by the fire, take down this book,
And slowly read, and dream of the soft look
Your eyes had once, and of their shadows deep;

How many loved your moments of glad grace,
And loved your beauty with love false or true,
But one man loved the pilgrim soul in you,
And loved the sorrows of your changing face;

And bending down beside the glowing bars,
Murmur, a little sadly, how Love fled

And paced upon the mountains overhead
And hid his face amid a crowd of stars.


           Când ai să fii bătrână
 
Când ai să fii bătrână şi căruntă
Şi picotind la foc, această carte
S-o iei, să-ţi nălucească de departe
Privirea ta cu umbre dulci, profundă.

În ceas de clară graţie lumească,
Fals sau adânc, atâţia te-adorară,
Dar suflet pelerin şi faţă-amară
Doar unul a fost vrednic să-ţi iubească.

Încovoiată peste-aprinsa vatră,
Trist vei şopti cum a trecut Iubirea
Cum printre stele şi-a ascuns privirea
Şi după steiurile mari de piatră.

                                   (traducere de Maria Banuș)

Irlanda este o țară destul de mică, numărând puțin peste  4,5 milioane de locuitori, dar are în palmares patru premii Nobel pentru literatură: William Butler Yeats (1923), George Bernard Shaw (1925), Samuel Beckett (1969), Seamus Heaney (1995-pentru Regatul Unit) - spirite penetrante, ironice, amare, sarcastice, melancolice, copleșitoare, atât de diferite, dar pornite din aceeași rădăcină viguroasă și răzvrătită a unui popor în care moștenirea celtică s-a modelat sub influența vikingilor, a normanzilor și a englezilor. Vizitând Dublinul, nu puteam ocoli Writers Museum, un muzeu destul de mic și tradițional, unde am putut vedea o serie de fotografii, volume și manuscrie ale celor mai importanți scriitori, însă prezența lor în conștiința orașului nu se simte numai aici, ci și în celelalte muzee, în statui și în alte forme de artă. Îmi face plăcere să menționez câțiva dintre acești scriitori și operele lor mai importante:

Jonnathan Swift (1667-1745): reprezentant al iluminismului, a rămas cunoscut prin scrierea satirică intitulată Călătoriile lui Gulliver (1726); a trăit în Dublin, a studiat la Trinity College, a fost gazetar politic, iar mai târziu decan al Catedralei Sf. Patrick, unde este și înmormântat.
Lawrence Sterne (1713-1768): scriitor englez/irlandez iluminist, vicar anglican, autor al romanului Tristram Shandy.
Oliver Goldsmith (1728-1774): romancier irlandez, cunoscut la noi prin scrierea Vicarul din Wakefield.
Abraham „Bram” Stoker (1847- 1912): a absolvit matematica la Trinity College, a fost critic de teatru, dar și președinte al Societății Filozofice Universitare din Dublin; a trăit a doua parte a vieții la Londra. A scris 13 romane și mai multe volume de nuvele. Romanul care l-a făcut celebru, Dracula, a apărut în 1897. Bram Stoker nu a ajuns pe teritoriul Transilvaniei, dar s-a documentat timp de șapte ani pentru scrierea romanului, studiind mitologia și tradițiile din Carpați.
Oscar Wilde
Oscar Wilde (1854-1900): scriitor estetizant, stilist desăvârșit, dramaturg, prozator, poet, jurnalist, cu studii strălucite la Trinity College, dar și la Oxford, s-a remarcat printr-o viață de adevărat dandy în saloanele londoneze. A inițiat mișcarea „Artă pentru Artă” prin care și-a dezvoltat teoria asupra estetismului. Povestirea Prințul fericit, romanul Portretul lui Dorian Grey, piesele Ce înseamnă să fii onest (The Importance of Being Earnest), Evantaiul doamnei Windermere, Soțul ideal satirizează snobismul, frivolitatea și fățărnicia „înaltei societăți” a timpului. Declinul său începe în 1891,când, acuzat de homosexualitate (ilegală în Anglia acelor timpuri), este trimis la închisoare și părăsit de soție și de cei doi copii. Moare în Franța, la 46 de ani.
William Butler Yeats (1865-1939): poet și dramaturg, una dintre cele mai importante figuri ale redeșteptării literaturii irlandeze în secolul al XX-lea, și-a dedicat întreaga viață literaturii, fiind atras de legendele irlandeze și celtice. Poezia sa se poate încadra la simbolism, dar păstrează mult din spiritul romantic, prin patriotismul înflăcărat și valorificarea tradițiilor. În ultimii ani ai vieții, a fost Senator al Irlandei și unul dintre fondatorii  Teatrului  Abbey.
James Joyce
James Joyce (1882-1941): este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, reprezentant al modernismului anglo-saxon. Crescut în mediul rigid al colegiilor iezuite, devine un apostat, îndepărtându-se de religia catolică. Studiază literatura engleză și limbi străine la University College din Dublin. A trăit cea mai mare parte a vieții departe de Irlanda (la Trieste, Zürich, Paris), lucrând ca profesor de engleză și publicist. De la Oameni din Dublin (1914), la Portret al artistului în tinerețe (1916), de la Ulise (Ulysses) (1922) și până la Veghea lui Finnegan (1939), James Joyce reprezintă o punte a evoluției literare între simbolism, naturalism pe de o parte și modernism, postmodernism pe de altă parte. Pluriperspectivismul, monologul interior, fluxul conștiinței, intertextualitatea, reinterpretarea miturilor, deconstrucția limbajului fac din romanul Ulise o operă unică, o adevărată enciclopedie a tehnicilor literare. Acțiunea vastului roman (între 600 și 1000 de pagini, în funcție de ediție și traducere) se desfășoară pe parcursul unei singure zile din din viața lui Leopold Bloom, a soției sale Molly și a lui Stephen Dedalus (corespunzând lui Ulise, Penelopei și lui Telemah din Odiseea homerică), personajele mișcându-se într-un Dublin modern, labirintic.
Clive Staples Lewis (1898-1963): nume său apare scris mai ales sub forma C. S. Lewis; este autorul Cronicilor din Narnia.
Samuel Beckett (1906-1989): dramaturg, nuvelist și poet irlandez de expresie engleză și franceză. Beckett s-a născut la Dublin , însă a studiat și a predat la Paris, unde s-a stabilit în 1937. Majoritatea operelor lui sunt scrise în limba franceză, autorul traducându-le ulterior în engleză. Este un reprezentant al teatrului absurd, axat pe experiența așteptării, a chinului și a lipsei de sens a existenței, cea mai cunoscută piesă a sa fiind Așteptându-l pe Godot (1952).
Seamus Heaney (1939 - 2013): poet și prozator, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1995, autor a 13 volume de poezii și două piese de teatru, încă destul de puțin tradus și cunoscut la noi.
                                                                                          (sursă pentru sintetizarea datelor: wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu