3 iunie 2017

Flash-back (micropovestire)          O bomboană tare și rotundă îmi căzuse  pe jos, în întuneric, și o luase la vale, pe sub scaune, în marea sală de cinematograf, provocând râsete și rumoare, oprindu-se cu zgomot tocmai lângă scenă...
          Nu știu câte astfel de bomboane mi-au scăpat, așa, printre degete, de-a lungul acelor ani, dar ceea ce este sigur e că toate au dispărut fără urmă.  Îmi imaginam că se strecurau pe undeva, printr-o mică trapă din podea, iar acolo, sute, mii de bomboane, pierdute de nenumărații copii ce veneau duminica la matineu, se adunau într-o societate secretă, pentru a-și împărtăși impresii din lumea de deasupra:  se intersectau în poveștile lor avionul fără frică al lui Belmondo, autocarul bezmetic străbătând Belgia într-o eternă zi de marți, jandarmii buclucași de pe plaja din Saint-Tropez, fermecătoarea Dolly și dantura impecabilă  a lui Louis Armstrong, cowboyii ageri și pieile roșii: o lume nebună, nebună, nebună, strălucitoare și fără griji ca un carusel din parcul de distracții.
          Eram în clasa a șasea când am pierdut ultima bomboană în sala întunecată. Ca niciodată, am pornit cu disperare după ea.  Alergam printre șirurile de scaune, tot mai la vale, pe o pantă interminabilă. Dar, tocmai când să ajung în dreptul ecranului, m-am împiedicat de ceva și am căzut. O durere sfâșietoare m-a țintuit la pământ. Nu știu cât am zăcut așa, dar, când m-am ridicat, alte lumini pâlpâiau în sală, scăldând fețele spectatorilor în culori necunoscute...
          Surâsul melancolic al lui Gatsby inunda ecranul,  escadrile înverșunate bombardau Vietnamul, Barbra Streisand cânta acum o altfel de melodie, despre niște ani frumoși, pierduți pentru totdeauna.  Am vrut să mă apropii de ecran, dar un tip într-un costum alb mi-a oprit drumul. Arunca și prindea întruna bomboana mea, prefăcută în monedă. Din tavan, ochii impenetrabili ai Nașului vegheau asupra lumii, transformate de-acum  într-un mare cazinou.
          Erau anii șaptezeci, lumea se schimbase, iar eu nu mai eram fetița ce mânca bomboane la cinema, duminica, la matineu, în fiecare săptămână.