21 noiembrie 2017

Iisus cu vița-de-vieIcoană aflată al Muzeul Țăranului Român
             După atâta documentare asupra temelor și a simbolurilor religioase din articoul anterior, mi-am adus aminte de o icoană românească pe sticlă, văzută la Muzeul Colecțiilor, absolut surprinzătoare ca originalitate a viziunii alegorice. Este vorba despre Iisus cu vița-de-vie care iese chiar din trupul său, așa cum apare numai în iconografia românească, în special în Transilvania. Aceasta se numește „Icoana Euharistiei” și este considerată cea mai iubită icoană a lui Hristos, din Ardeal.  
                Sursa acestei  reprezentări o constituie cuvintele lui Hristos: "Eu sunt viţa cea adevărată..." (Ioan 15, 1). Icoana se plasează în spațiul altarului, în locul unde se pregătesc  pâinea și vinul pentru Sfânta Liturghie, adică pentru Împărtășanie. Hristos este înfățișat așezat pe un tron (mormânt), în fața crucii. Din coasta lui iese o tulpină de viță, plină de ciorchini de struguri, care îl înconjoară ca o aureolă, iar cu cu mâinile Hristos  stoarce strugurii într-o cupă aurită, sugestie a prefacerii vinului în sângele Domnului în tim­pul Sfintei Liturghii şi a lui Hristos ca izvor al "vinului" de viaţă dătător.
                Imaginea, de esență medievală, a ajuns la noi începând cu secolul al XVII-lea, pe filieră probabil ucraineană și apare în special în icoanele din Maramureș, dar și din Oltenia și Muntenia.
                Vița-de-vie ca plantă sacramentală, ca simbol, prin intermediul  vinului, al sângelui lui Hristos apare și în numeroase legende și colinde arhaice românești care spun că sângele lui Hristos, căzut sub crucea răstignirii, stă la originea viţei-de-vie. Aceasă plantă s-a impus ca simbol al credinței în Hristos, deoarece ea, pentru a rodi, are nevoie de multă îngrijire: tăiere, legare, altoire, întocmai ca și viața credinciosului.
                Cercetări neprețuite pe această temă a făcut părintele profesor Jan Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba-Iulia, care i-a dedicat un volum și a prezentat un proiect la Paris despre acest subiect.
(Pr. prof. Jan Nicolae - "«Iisus cu viţa» este cea mai iubită icoană a lui Hristos, în Ardeal" http://www.formula-as.ro/2014/1125/spiritualitate-39/pr-prof-jan-nicolae-iisus-cu-vita-este-cea-mai-iubita-icoana-a-lui-hristos-in-ardeal-17977)
                De asemenea, despre imaginea viței-de-vie ca simbol hristic: Vita-de-vie, chip al lui Hristos de Teodor Danalache https://www.crestinortodox.ro/liturgica/pictura/vita-vie-chip-lui-hristos-127502.html
Icoană de la Muzeul satului Dimitrie Gusti

Icoană aflată la Academia Română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu